Kolagén, ako podporiť jeho tvorbu v pokožke – 2. časť

V prvej časti článku o kolagéne sme sa venovali tomu, ako sa dá jeho tvorba podporiť stravou. V tomto texte sa budeme venovať jeho pitiu, kozmetickým výrobkom s kolagénom, aj prírodným zložkám, ktoré dokážu túto bielkovinu doplniť v pokožke.

Práškový kolagén, pomáha jeho pitie?

Dopĺňanie kolagénu prostredníctvom práškov rozpustných vo vode je v poslednej dobe veľmi populárne. Jeho účinky na pleť sa neustále skúmajú, ale v súčasnosti sa vedci zhodujú v jednom. Kolagén ako bielkovina prechádza procesom trávenia. Po požití sa dostáva do žalúdka, kde je enzýmami rozložený na menšie aminokyselinové retiazky. Tieto malé retiazky sa dostanú do tenkého čreva, kde ich ďalšie enzýmy rozložia až na jednotlivé aminokyseliny (prípadne veľmi malé retiazky) a až takto sa dostávajú do krvi a odtiaľ tam, kde ich telo potrebuje. Telo však nevie, že tieto aminokyseliny pochádzajú z kolagénu alebo z iného proteínu. Jednoducho si vytvorí takú bielkovinu, ktorú práve potrebuje. A možností je naozaj dosť (telo obsahuje 80 000 – 400 000 proteínov). Nemôžeme teda očakávať, že kolagén, ktorý vypijeme ako doplnok stravy, sa nám dostane do kože a vyrovná vrásky. Táto pravdepodobnosť je dosť nízka.

 

Avšak Silvia Horecká, odborníčka na stravovanie, ktorá sa téme kolagénu veľmi podrobne venuje na blogu svojej stránky www.terapiajedlom.sk, v jednom zo svojich článkov uvádza: „Štúdie in vivo naznačujú, že po orálnej konzumácii hydrolyzovaného kolagénu sa môžu kolagénové peptidy priamo ukladať v tkanivách, ako sú chrupavky a koža. Štúdia na myšiach preukázala, že po kŕmení myší rádioaktívne označeným želatínovým hydrolyzátom sa niektoré kolagénové peptidy štiepili na aminokyseliny, iné sa však absorbovali neporušené, pravdepodobne ako peptidy s dvoma až tromi aminokyselinami. Peptidy z želatínového hydrolyzátu sa prednostne akumulovali v chrupavke iba v porovnaní s prolínom. Ďalej štúdie na hlodavcoch naznačujú, že peptidy (glycín-prolín-hydroxyprolín) z hydrolyzovaného kolagénu sa môžu priamo ukladať v rôznych tkanivách, čo napomáha ich rastu alebo regenerácii. Požitie hydrolyzovaného kolagénu môže po absorbovaní teda byť zložkou spojivového tkaniva namiesto toho, aby sa štiepilo a využívalo ako energia alebo ako zložka iných proteínov.“ (Viac o tejto téme sa dozviete tu.)

Výsledkom týchto štúdií je nádej, že je možné kolagén v pokožke dopĺňať užívaním hydrolyzovaného kolagénu, výskumy však stále prebiehajú a nesmieme zabúdať, že sú robené na hlodavcoch. To, že by podporovali tvorbu kolagénu v koži u ľudí, nie je zatiaľ vedecky potvrdené. V Mylo nesúhlasíme, aby sa takéto výskumy, alebo akékoľvek iné, uskutočňovali na zvieratách.

Kolagén v kozmetike

Kolagén je známou ingredienciou aj v kozmetických prípravkoch, aplikovaných zvonka, teda na kožu. Hoci môže ísť o príjemné krémy či séra, aplikácia kolagénu cez kožu vyvolá prakticky len efekt zvlhčenia a zvláčnenia na povrchu pleti. V skutočnosti nemôže takto použitý kolagén preniknúť do hlbšej vrstvy kože, dermy, kde sa bežne vyskytuje spolu s elastínom. Dôvod je veľmi jednoduchý, jeho molekula je príliš veľká a nedokáže teda prekonať bariéru kože. Aj keď už sa vyrába kozmetika s kolagénom rozštiepeným na jednotlivé peptidy, ich účinok ešte nebol preskúmaný.

Červená riasa Polysiphonia elongata s účinkom kolagénu

Dobrou správou pre našu pokožku je, že v oceánoch sa darí prírodným skrášľujúcim prostriedkom, ktoré čakajú na svoje objavenie. Bretónske pobrežie má jedny z najväčších morských rias v Európe a je biosférickou rezerváciou UNESCO. Výskumný projekt uskutočnený pri zachovaní biodiverzity tu objavil červenú riasu Polysiphonia elongata. Celý fyzický proces bol riadený opatrne, aby sa zabránilo negatívnym dopadom na ekosystém tohto výnimočného miesta. Z výživnej cytoplazmy červenej riasy bol vygenerovaný RonaCare® RenouMer. Štúdia in vivo preukázala jeho mimoriadnu účinnosť v boji so starnutím pokožky, dokáže vyhladiť pokožku, zhustiť ju, zlepšiť jej hydratáciu a zvýšiť pružnosť a je účinný proti vráskam. RonaCare® RenouMer sme práve pre tieto jeho účinky pridali do našej Kvetovej rosy.

Benefity organickej síry pre pokožku

Síra je prítomná v každej bunke tela a vo všetkých živých formách života. Taktiež je známa ako minerál krásy, preto sa veľmi často pridáva do produktov určených pre starostlivosť o pleť. V ich zložení sa objavuje pod skratkou MSM (Methyl Sulfonyl Methane), ide o organickú formu síry, ktorá veľmi ľahko preniká pokožkou vďaka svojím malým molekulám, zvyšuje priepustnosť stien kožných buniek, čo umožňuje vstup výživných látok a vylučovanie toxínov. Medzi najznámejšie benefity MSM pre pokožku patrí schopnosť regulovať mastnú pleť, čistiť pokožku náchylnú na akné, zlepšiť stav kože trpiacou ekzémom a psoriázou. Je však tiež známy tým, že bráni odbúravaniu kolagénu, čo z neho robí kľúčového hráča v boji proti starnutiu. MSM sa nachádza aj v zložení našej ílovitej čistiacej masky Láva, kde v symbióze s extraktmi z magnólie, prasličky, žihľavy, morských rias a ílov pomáha sťahovať kožné zápaly, remineralizovať pleť a chrániť ju pred oxidačným stresom.

Pripravila: Petra Vagaská

Foto: www.petrarjabinin.com

 

Zdroje: 

https://www.news-medical.net/health/Collagen-Molecular-Structure.aspx

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28634008/

https://horecka.sk/2019/04/kolagen-ako-podporit-syntezu-kolagenu-tele-stravou/?fbclid=IwAR2iwziABs3SBcxVxTWmFpAmAcHapekfKxb7_IkLzLiuj7TF_Dj4MkECDFE

https://horecka.sk/2020/11/ako-sa-nepomylit-pri-vybere-kolagenu/

https://www.merckgroup.com/en/products/pm/132277.html?fbclid=IwAR0M1uwUDhnnh1j2G8gcdaLqfA8l9IFs0gk2KIQEo565XPHpS9nrNnqc_QI

https://www.instagram.com/p/CK4uerOr8SA/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/actif-cosmetique-msm?fbclid=IwAR3m05SESj8kdrZ8miMtMNk0FiOlSTxlSrYr20fo3P4AtSMaMHGwqLgI2_A

https://mismo.com.au/how-does-msm-help-in-skin-care/

https://academic.oup.com/jn/article/129/10/1891/4721835

 

naspäť na Blog

Pridaj komentár