Kvalitné rastlinné oleje v Mylo kozmetike, časť 2.

V pokračovaní o rastlinných olejoch, ktoré používame pri výrobe našej kozmetiky, sa venujeme bio slnečnicovému oleju, ktorý si lisovaním za studena zachováva všetky cenné živiny, antioxidanty, najmä vysoký obsah prírodného vitamínu E.

Naším dodávateľom za studena lisovaného slnečnicového oleja je spoločnosť Školské hospodárstvo – BÚŠLAK, ktorej  farma a výrobné priestory sa nachádzajú v jednej z najúrodnejších oblastí južného Slovenska, na Žitnom ostrove.

Slnečnicový olej plný živín a antioxidantov

Na trh prinášajú slnečnicové oleje s univerzálnym použitím. Sú lisované za studena – šetrne, bez použitia chémie a akýchkoľvek iných prídavných látok a bez predchádzajúcej tepelnej úpravy lisovaných semien. Takto získaný olej si zachováva cenné živiny a mastné kyseliny v ich prirodzenej forme, ktoré sú prítomné v slnečnicových semiačkach, predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny – Omega-6 a Omega-9. V porovnaní s chemicky extrahovaným a rafinovaným olejom má výraznú zlatožltú farbu, je hustejší a má charakteristickú chuť a vôňu slnečnicových semienok. Obsahuje hodnotné antioxidanty, spomedzi ktorých by som vyzdvihla vysoký obsah vitamínu E.

Filozofia

Pri lisovaní sa zameriavajú na „high oleic“ odrody slnečnice s vysokým (až 82%) obsahom kyseliny olejovej, čo zaručuje mimoriadne vysokú tepelnú a oxidačnú stabilitu slnečnicového oleja. Súčasť ich filozofie je, aby bol olej kompletne vystopovateľný, od zberu až po hotový produkt, ako aj zero waste koncept pri výrobe. Vedľajším produktom lisovania oleja sú bio slnečnicové výlisky, ktoré sú hodnotnou krmovinou pre hospodárske zvieratá, čiže neprodukujú odpad.

Čo obnáša lisovanie za studena

Slnečnica sa lisuje aj so šupkou, bez predchádzajúcej tepelnej úpravy lisovaných semien. Použité je len jedno lisovanie mechanickým – závitovkovým lisom. Po vylisovaní je olej prefiltrovaný, čím sa zbaví pevných nečistôt, ktoré doň prenikli  počas lisovania. V oleji sa ešte nachádza vosk, ktorý je veľmi jemný a filter prvej filtrácie ho nezachytí. Vosk však kryštalizuje pri nižších teplotách, preto treba olej výrazne ochladiť, vďaka čomu kryštalizuje a dá sa odfiltrovať.

Týmto postupom sa získava 100% prírodný „naturálny“ rastlinný olej, s charakteristickou chuťou a vôňou slnečnicových semienok. Tento olej býva ešte niekedy upravovaný procesom dezodorizácie, kedy sa olej zahreje na vyššiu teplotu (cca 220 °C), a pri podtlaku pomocou horúcej vodnej pary sa z oleja odstránia pachové a aromatické látky. Výsledný olej je neutrálnej chuti a vône a svetlejšej farby. Tento postup výroby je jedinečný, pretože počas celého výrobného procesu sa na extrakciu používa iba voda a žiadne iné chemické latky. Takto spracovaný olej prichádza do Mylo výrobne.

Naše produkty obohatené o slnečnicový olej

Slnečnicový olej je skvelým pomocníkom v starostlivosti o suchú, podráždenú a zapálenú pokožku, pretože vďaka kyseline linolovej má výborné protizápalové a regeneračné účinky. Lecitín dodáva slnečnicovému oleju vlastnosti emulzie, preto je ideálnym na výrobu kozmetických produktov pre čistenie pokožky a vlasov. My, v Mylo ho používame na výrobu odličovacieho a čistiaceho mlieka Moissanit, gélu pre intímnu hygienu Lada a masážneho oleja Nežnosť.

Pripravila: Petra Vagaská

Foto: www.petrarjabinin.com

Použité informácie: www.buslakoil.sk

naspäť na Blog

Pridaj komentár